Spareribs: een gerecht dat overal ter wereld wordt gegeten en waar zo’n beetje iedereen van kan genieten. Het is misschien wel het meest populaire stukje vlees van de barbecue; zo niet dan vormen ze met de hamburger en de saté een mooie top 3.

Vandaar dat we er onze 4e foodblog aan wijden!

Spareribs in het kort

Spareribs is een vleesgerecht van geroosterd vlees aan varkensribben. Deze delen zijn afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders en bevatten meestal 11 tot 13 botten. Het vlees zit op en tussen de botten, afhankelijk van de kwaliteit en grootte. Een gerecht dat je wél met je handen mag eten in plaats van met je bestek. Dat is een van de redenen waarom kinderen zo dol op zijn!

Feitje

Vaak wordt er gedacht dat spareribs ook van een koe kunnen komen, maar deze worden shortribs genoemd!

Zó doen wij het

We pekelen/rubben de ribben in met een eigen rub en roken de spareribs zelf langzaam gaar – low en slow; hierdoor gaat de smaak in het product en niet alleen aan de buitenkant van de spareribs.

Toen het nog geen sparerib was

Laten we beginnen met de basis: het varken. Zo heeft elk varkensras zijn eigen specifieke smaak. Een beetje slager kan vele soorten leveren. Het spreekt voor zich dat de spareribs van het Nederlandse varken het meest gangbaar is. Het is relatief neutraal van smaak, waardoor het zich goed leent voor marinades met een sterke smaak. Het is namelijk zonde om vlees met een heel eigen en karakteristieke smaak te sterk te kruiden.

Als jouw slager – in ons geval is dat Slagerij van Roessel – een ouderwetse vakfreak is, dan zal hij je graag nog veel meer vertellen over verschillende rassen met ieder hun specifieke smaak. Kies bij voorkeur scharrelvlees: het is veel lekkerder en ook nog eens diervriendelijker!

Wij gebruiken bij Kandinsky het Nederlandse wroetvarken. Deze varkens leven buiten en bewegen veel, en zelfs heel veel wanneer je ze met de Nederlandse productie-varkens vergelijkt. Die extra beweging en het voedsel geeft het vlees een wat nootachtige smaak en zorgt tevens voor vetopbouw in het spierweefsel, wat tot malser en smaakvoller vlees leidt.

Wroetvarkens, wat zijn dat dan?

Het wroetvarken is een innovatief varkenshouderijconcept gericht op toegevoegde waarde voor dier, boer, consument en biodiversiteit. Deze varkens kunnen de hele dag wroeten, hebben betere levensomstandigheden, hebben onbeperkt vers water en krijgen enkel non-GMO voer. De varkens zijn actiever, attenter en vertonen hun natuurlijk gedrag.

Door dit alles krijg je smaakvoller, natuurlijk en (h)eerlijk vlees!

Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Kom langs bij ons om deze heerlijke versnapering te proeven! Ben je dat op korte termijn nog niet van plan? Volg ons dan op social media om op de hoogte blijven!

Je komt er niet onderuit als je in Zeeland bent; oesters. Als oesterliefhebber kun je daar je hart ophalen. Maar ook in het mooie Waalwijk kun je deze komen proeven bij ons! Wij zijn er namelijk verzot op. Deze ware delicatesse is een prachtig product uit de natuur.

Oesters hebben een unieke en ziltige smaak waar in basis weinig aan gedaan hoeft te worden. Daardoor zijn we er juist fan van, maar tóch hebben wij onszelf uitgedaagd om het nóg lekkerder te maken. Je leest hieronder hoe wij dat doen.

Een stukje geschiedenis

Het eten van oesters heeft iets puurs en rauws. Dit doen we naar alle waarschijnlijkheid al sinds 200 na Chr. Vele jaren later, in 1700-1800, waren oesters ongekend populair. In die tijd waren er al kookboeken vol met recepten om ze te stoven, bakken, braden, fruiten of vullen. In de 19e eeuw waren oesters niet meer dan volksvoedsel. Ze waren goedkoop en je had in de straten overal oesterbars. Dat is nu toch net even anders.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd er meer en meer geëxperimenteerd met smaak. Zo werden de oesters bijvoorbeeld met ketchup gegeten. Alleen onze grote vrienden uit de VS vonden dat niet zo; zij deden er liever tabasco op. Een smaaktoevoeging die je vandaag de dag nog steeds veel ziet.

Feitje

De laatste keer dat er in Nederland een parel werd gevonden in een oester, was in december 2019. Hoeveel geld de parel waard is die toen in een oester is gevonden? Dat varieerde tussen de 10 tot 30.000 euro! Toch een mooie meevaller voor een avondje uit eten 😉

Onze toevoegingen

Wij zijn er wel over uit: oesters zijn een prachtig seizoensproduct voor de fijnproevers en iedereen die graag nieuwe dingen probeert. Wij bereiden onze oesters op een eigen authentieke manier, in verschillende varianten:

 • Bloody Mary
 • Tomaat
 • Tabasco
 • Wodka of Mango
 • Sjalot
 • Ponzu
 • én voor de liefhebbers hebben we natuurlijk naturel oesters!

Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Kom langs bij ons om deze heerlijke versnapering te proeven! Benieuwd naar de rest van onze menukaart? Je bekijkt hier de lunchkaart en hier de menukaart voor het diner. Ben je dat op korte termijn nog niet van plan? Volg ons dan op social media om op de hoogte blijven!

De naam verraadt het misschien al een beetje: het Captains Diner is ontstaan in de zeevaart. Vroeger was het een troostrijk gerecht met kapucijners, om mee op te warmen tijdens gure dagen – maar daar hebben wij op onze manier een culinaire draai aan gegeven! Maar wat is een Captains Diner nou precies en waar komt het vandaan? Wij doken de geschiedenis in en zochten het voor je uit. Je leest het in onze tweede foodblog!

Het ontstaan van Captains Diner

Om te beginnen nemen we je mee terug naar het begin van de 17e eeuw. De opkomst van de V.O.C. (afgekort voor: Vereenigde Oostindische Compagnie) zorgde in die tijd voor veel veranderingen in de relatief traditionele Nederlandse keuken. Zo waren er – omdat de bemanning van de vele schepen maandenlang op zee was – grote voorraden met geconserveerde ingrediënten aanwezig in ons land. En het neusje van de zalm (spreekwoordelijk natuurlijk 😉) was voor de man aan het roer: de kapitein. Dit ‘luxe’ gerecht werd dan ook meteen naar de beste man vernoemd.

Feitje

De term wordt overigens ook (nog steeds) gebruikt voor het meest luxueuze diner aan boord van een cruise. Een avond met de kapitein als middelpunt, vergezeld door een meergangen-diner en meestal ook een dresscode 👨‍✈️

De ingrediënten; van vroeger en nu

Terug naar de essentie: want waar bestaat een Captains Diner uit? In het oorspronkelijke gerecht waren de kapucijners hét hoofdingrediënt van Captains Diner. Dit hebben wij vervangen door Borlotti bonen.

Afhankelijk van wat er toentertijd nog meer in de voorraadkast te vinden was, werden de bonen aangevuld met overige peulvruchten, zoutvlees (want dat was op die manier lang houdbaar) en tafelzuur. Denk aan augurken, uien en piccalilly.

Zoals ze vroeger keken welke richting ze wilden varen, zo gericht kijken wij naar details in dit gerecht. Wij pakken dan ook niet zomaar ingrediënten uit de kast, maar zijn juist op zoek gegaan naar een gebalanceerd maar lekker gerecht! Wat wij eraan toevoegde?

 • Ribeye van het weidevarken,
 • Biologische truffelworst van Brandt & Levie,
 • Aardappel mousseline met knoflook,
 • Borlotti bonen (zoals gezegd) en
 • Truffeljus.

En we kunnen je verzekeren: dat klinkt niet alleen lekker, het ís ook echt overheerlijk! Kom langs en probeer Captains Diner, zouden wij zeggen. Benieuwd naar wat je hier lekker bij kunt drinken? Wij adviseren je het volgende:

Wijntip: Pinot Noir, Spätburgunder/Ellermann-Spiegel l Pfalz l DE

Biertip: Irish Stout, O’Hara’s

Liever advies aan tafel over een keuze voor wijn? Vraag het gerust aan een van onze collega’s! Onze vinoloog vertelt je er heel graag van alles over en neemt je mee in de keuze die bij jou past!

Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Kom langs bij ons om deze heerlijke versnapering te proeven! Benieuwd naar de rest van onze menukaart? Je bekijkt hier de lunchkaart en hier de menukaart voor het diner. Ben je dat op korte termijn nog niet van plan? Volg ons dan op social media om op de hoogte blijven!

In deze eerste foodblog van Eetcafé Kandinsky – JEEEEEJ! 🎉 – lees je alles over de pizza variant ‘Pinsa Romana’ die de laatste tijd aardig populair aan het worden is. En dat vinden wij geheel terecht!

Deze foodblog wordt twee keer per maand aangevuld met gerechten die je bij ons kunt komen eten, wijnen waarover wij niet kunnen ophouden met praten en andere lekkernijen van ons menu!

Wat is Pinsa Romana?

De Pinsa Romana is een variant van pizza die gemaakt wordt met een mix aan bloemsoorten, veel water en een langere rijstijd dan bij pizza. Het deeg wordt op die manier heel erg luchtig en wordt zo heel licht verteerbaar. Bijkomend voordeel is dat een Pinsa minder zout en calorieën bevat dan een traditionele pizza! Lekker én gezonder dus 😉

Feitje

Pinsa Romana is eigenlijk een soort liefdesbaby (of kruising, net hoe je het wil noemen) van een pizza en focaccia. Pinsa’s hebben een ovale vorm, een knapperige korst en een luchtige, zachte binnenkant. Die luchtigheid en licht verteerbaarheid van Pinsa is een direct gevolg van hoe het deeg gemaakt wordt.

De bereiding van Pinsa-deeg

Mix aan bloemsoorten: Traditioneel pizzadeeg wordt meestal enkel gemaakt van tarwebloem. Voor Pinsa’s gebruiken wij een mix gebruikt van tarwebloem, sojabloem en rijstebloem. Iedere bloemsoort heeft zijn eigen toegevoegde waarde bij de Pinsa. Zo geeft de sojabloem het deeg zijn brosheid. De rijstebloem helpt het water vasthouden en zorgt voor luchtigheid tijdens het bakken. Ook voegen wij gedroogde desem toe voor extra smaak.

Veel water: Het deeg voor een Pinsa is veel ‘natter’ dan traditioneel pizzadeeg; het bevat zo’n 75 tot wel 85% water. In vaktermen spreek je dan over deeg met een hele hoge hydratatie. In vergelijking: pizzadeeg bevat meestal ergens tussen de 53 en 65% water. Het hoge waterpercentage en de lange rijstijd maakt het pinsadeeg licht verteerbaar. En zo komen de ingrediënten niet alleen goed tot hun recht maar heb je ook een lekker luchtige bite!

Lange rijstijden: Voor pinsadeeg worden lange rijstijden aangehouden van om en nabij 72 uur. Alleen hele sterke bloemsoorten kunnen de hoeveelheid water in het recept voor pinsadeeg opnemen.

Al zin in een hapje gekregen?

Pinsa’s op ons menu

Sinds eind september hebben wij 6 verrukkelijke Pinsa’s op onze menukaart!

Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Kom langs bij ons om deze heerlijke versnapering te proeven! Ben je dat op korte termijn nog niet van plan? Volg ons dan op social media om op de hoogte blijven!